Pregătirea măsurării

Gradul de emisii al unui obiect depinde de material şi de structura suprafeţei acestuia. Acesta indică cantitatea de radiaţie termică infraroşie pe care o emite obiectul comparativ cu un radiator termic ideal (corp negru, grad de emisii ε = 1) şi este, în mod corespunzător, o valoare cuprinsă între 0 şi 1.

Pentru determinarea temperaturii suprafeţei, se măsoară fără contact radiaţia termică infraroşie emisă de corpul vizat. Pentru o măsurare corectă, gradul de emisii setat la aparatul de măsură trebuie verificat înainte de fiecare măsurare şi, dacă este necesar, acesta trebuie adaptat la obiectul de măsurat.

Gradele de emisii presetate la aparatul de măsură sunt valori orientative.

Poţi selecta un grad de emisii presetat sau poţi introduce o valoare numerică exactă. Setează gradul de emisii dorit cu ajutorul meniului <Măsurare> → <Grad de emisii> vezi Meniul principal.

  • Măsurările corecte ale temperaturii sunt posibile numai dacă gradul de emisii setat şi gradul de emisii al obiectului coincid.

Cu cât gradul de emisii este mai scăzut, cu atât este mai mare influenţa temperaturii reflectate asupra rezultatului măsurării. De aceea, dacă gradul de emisii se modifică, reglează întotdeauna temperatură reflectată. Reglează temperatura reflectată cu ajutorul meniului <Măsurare> → <Temp. Reflectată> vezi Meniul principal.

Presupusele diferenţe de temperatură prezentate de aparatul de măsură pot fi cauzate de temperaturile diferite şi/sau de gradele de emisii diferite. Dacă gradele de emisii sunt extrem de diferite, diferenţele de temperatură afişate pot să difere considerabil faţă de cele reale.

Dacă există mai multe obiecte de măsurat realizate din materiale diferite, respectiv care au structuri diferite în zona de măsurare, valorile de temperatură afişate sunt exacte numai în cazul obiectelor care corespund gradului de emisii setat. În cazul tuturor celorlalte obiecte (cu alte grade de emisii), diferenţele de culoare afişate pot fi utilizate ca indicaţie privind combinaţiile de temperatură.

Suprafeţele puternic reflectorizante sau strălucitoare (de exemplu, plăcile ceramice strălucitoare sau metalele netede) pot denatura sau perturba puternic rezultatele afişate. Dacă este necesar, acoperă suprafaţa de măsurare utilizând o bandă adezivă mată de culoare închisă, cu o bună conductivitate termică. Lasă pentru scurt timp banda să se adapteze la temperatura suprafeţei.

În cazul suprafeţelor reflectorizante, asigură-te că unghiul de măsurare este favorabil, astfel încât radiaţia termică reflectată de alte obiecte să nu denatureze rezultatul. De exemplu, în cazul măsurării verticale din faţă, reflectarea căldurii emise de propriul tău corp poate perturba măsurarea. Astfel, în cazul unei suprafeţe plane, ar putea fi afişate contururile şi temperatura corpului tău (valoarea reflectată), care nu corespund temperaturii reale a suprafeţei măsurate (valoarea determinată, respectiv valoarea reală a suprafeţei).

Măsurarea prin materiale transparente (de exemplu, sticlă sau materiale plastice transparente) nu este posibilă, din cauza principului de funcţionare.

Rezultatele de măsurare vor fi cu atât mai precise şi mai fiabile cu cât sunt mai bune şi mai stabile condiţiile de măsurare. Astfel, nu doar variaţiile puternice de temperatură cauzate de condiţiile de mediu sunt relevante, precizia putând fi perturbată şi de variaţiile puternice ale temperaturii obiectului măsurat.

Măsurarea cu radiaţii infraroşii a temperaturii este perturbată de fum, aburi/umiditatea ridicată a aerului sau de aerul cu particule de praf.

Observaţii privind o mai bună precizie a măsurărilor:

  • Apropie-te cât mai mult de obiectul de măsurat, pentru a reduce la minimum factorii perturbatori dintre tine şi suprafaţa de măsurare.
  • Înainte de măsurare, aeriseşte spaţiile interioare, mai ales dacă aerul este contaminat sau plin de aburi. După aerisire, aşteaptă ca temperatura din încăpere să atingă din nou valoarea obişnuită.

Pe partea dreaptă a afişajului este afişată scala (g). Valorile de la capătul superior şi cel inferior se orientează în funcţie de temperatura maximă înregistrată în imaginea termică (f), respectiv temperatura minimă (h). Pentru scală sunt evaluaţi 99,8 % din totalul pixelilor. Atribuirea unei culori pentru o valoare a temperaturii din imagine este distribuită uniform (liniar).

Astfel, cu ajutorul diferitelor nuanţe de culoare, temperaturile pot fi atribuite între aceste două valori limită. De exemplu, o temperatură care se încadrează exact între valoarea maximă şi cea minimă este atribuită domeniului mediu de culori al scalei.

Pentru a determina temperatura unui domeniu concret, deplasează aparatul de măsură astfel încât crucea reticulară cu indicatorul de temperatură (k) să fie îndreptată spre punctul dorit, respectiv domeniul dorit. În setarea automată, spectrul de culori al scalei este întotdeauna distribuit liniar pe întregul domeniu de măsurare în cadrul temperaturii maxime, respectiv minime (= uniform).

Aparatul de măsură afişează toate temperaturile măsurate în domeniul de măsurare, unele în raport cu celelalte. Dacă într-o zonă, de exemplu, într-o reprezentare colorată, căldura este afişată cu nuanţe de albastru în paleta de culori, înseamnă că zonele albastre aparţin valorilor măsurate mai reci din domeniul de măsurare actual. Totuşi, aceste zone pot să se afle într-un interval de temperatură care, în anumite circumstanţe, poate provoca răniri. De aceea, acordă întotdeauna atenţie temperaturilor afişate pe scală, respectiv direct pe crucea reticulară.