Çalışırken dikkat edilecek hususlar

Elektrikli el aletini daima çalışır durumda iş parçasına temas ettirin. Elektrikli el aletini daima sac yüzeyine dik olarak tutun ve açılandırma yapmayın.

Kesim işlemi baskının ileri doğru hareketiyle sağlanır. Elektrikli el aletini kesme yönünde düzgün biçimde ve hafif bastırma kuvveti ile hareket ettirin. Çok fazla besleme kuvveti kullanılan uçların kullanım ömrünü önemli ölçüde kısaltır ve elektrikli el aletinde hasara neden olabilir.

Kesme sırasında hafifçe kaldırılacak olursa elektrikli el aleti daha sakin çalışır. Kesme sırasında baskı sıkışacak olursa, elektrikli el aletini kapatın, baskıyı yağlayın ve sacdaki gerginliği giderin. Zor kullanmayın, aksi takdirde baskı ve matris hasar görebilir.

Kesilebilir maksimum sac kalınlığı dmax işlenen malzemenin dayanıklılığına bağlıdır.

Bu elektrikli el aleti ile aşağıdaki kalınlığa kadar olan saclar kesilebilir:

Malzeme

maks. dayanıklılık
(N/mm2)

dmax
(mm)

Çelikte

400

1,6

600

1,0

800

0,7

Alüminyum

200

2,0

Baskının (8) kullanım ömrünü uzatmak için soğutma özelliği iyi olan bir yağlama maddesi (ör. kesme yağıl) kullanın.

Sacın üst yüzeyine, planlanan kesme hattı bo‌yun‌ca yağlama maddesi sürün.

Elektrikli el aleti tam bir doğruda hareket ettirildiğinde düz kesme işleri daha kolay yapılır.

Kenarlar elektrikli el aletinin bir şablon boyunca hareket ettirilmesi suretiyle kesilebilir.

İçten kesme işlerinde 22 mm çapında bir kılavuz delik gereklidir.

Usulüne uygun olarak kullanıldığında elektrikli el aleti zorlanmaz. Aşırı yük bindirildiğinde veya izin verilen akü sıcaklık aralığı dışına çıkıldığında strok sayısı düşer veya elektrikli el aleti kapanır. Strok sayısı düştüğünde elektrikli el aleti ancak izin verilen akü sıcaklığına ulaşıldıktan sonra tekrar tam strok sayısı ile çalışır. Otomatik olarak kapandığında elektrikli el aletini kapatın, akünün soğumasını bekleyin ve elektrikli el aletini tekrar açın.