Verificarea preciziei aparatului de măsură

Cea mai mare influenţă o exercită temperatura ambiantă. În special diferenţele de temperatură plecând de la sol în sus pot devia fasciculul laser.

Pentru a minimiza influenţele termice cauzate de căldura care se ridică de pe podea, este recomandat ca aparatul de măsură să fie utilizat pe un stativ. În afară de aceasta, aşază, pe cât posibil, aparatul de măsură în centrul suprafeţei de lucru.

În afară de influenţele exterioare, şi influenţele specifice aparatului (de exemplu, căderi sau şocuri puternice) pot duce la abateri. De aceea, înainte de a începe lucrul, verificaţi precizia de nivelare.

Verificaţi întotdeauna mai întâi precizia pe înălţime, precum şi precizie de nivelare a liniei laser orizontale, iar apoi precizia de nivelare a liniilor laser verticale.

Dacă la una dintre verificări aparatul de măsură depăşeşte abaterea maximă admisă, predaţi-l în vederea reparării la un service autorizat Bosch.

Pentru verificare, este necesar un tronson de măsurare liber de 5 m pe o fundaţie între doi pereţi A şi B.

  • Montaţi aparatul de măsură aproape de peretele A, pe un stativ, sau aşezaţi-l pe o suprafaţă fermă, plană. Conectaţi aparatul de măsură. Selectaţi liniile în cruce cu ajutorul nivelării automate.
  • Îndreptaţi laserul asupra peretelui apropiat A şi lăsaţi aparatul de măsură să se niveleze. Marcaţi mijlocul punctului în care se intersectează liniile laser pe perete (punctul Ⅰ).
  • Rotiţi la 180° aparatul de măsură, lăsaţi-l să se niveleze şi marcaţi punctul de intersectare a liniilor laser de pe peretele opus B (punctul Ⅱ).
  • Aşezaţi aparatul de măsură – fără a-l roti – lângă peretele B, conectaţi-l şi lăsaţi-l să se niveleze.
  • Reglaţi pe înălţime aparatul de măsură (cu ajutorul stativului sau, dacă este necesar, prin sprijinire) astfel încât punctul de intersectare a liniilor laser să se suprapună din nou cu punctul Ⅱ marcat anterior pe peretele B.
  • Rotiţi aparatul de măsură la 180°, fără a modifica înălţimea acestuia. Îndreptaţi-l pe peretele A astfel încât linia laser verticală să se suprapună peste punctul Ⅰ deja marcat. Lăsaţi aparat de măsură să se niveleze şi marcaţi punctul de intersectare a liniilor laser pe peretele A (punctul Ⅲ).
  • Diferenţa d dintre punctele Ⅰ şi Ⅲ marcate pe peretele A reprezintă abaterea efectivă pe înălţime a aparatului de măsură.

La un tronson de măsurare de 2 × 5 m = 10 m, abaterea maximă admisă este de:
10 m × ±0,3 mm/m = ±3 mm. În consecinţă, diferenţa d dintre punctele Ⅰ şi Ⅲ poate fi de maximum 3 mm.

Pentru verificare, este necesară o suprafaţă de aproximativ 5 × 5 m.

  • Montaţi aparatul de măsură pe mijloc între pereţii A şi B, pe un stativ, sau aşezaţi-l pe o suprafaţă fermă, plană. Alegeţi modul orizontal cu nivelare automată şi lăsaţi aparatul de măsură să se niveleze.
  • Marcaţi la o distanţă de 2,5 m faţă de aparatul de măsură, pe ambii pereţi, punctul central al liniei laser (punctul Ⅰ de pe peretele A şi punctul Ⅱ de pe peretele B).
  • Menţineţi aparatul de măsură rotit la 180° la o distanţă de 5 m şi lăsaţi-l să se niveleze.
  • Îndreptaţi aparatul de măsură pe înălţime (cu ajutorul stativului sau, dacă este necesar, al unui suport) astfel încât centrul liniei laser să se suprapună cu precizie peste punctul Ⅱ marcat pe peretele B.
  • Marcaţi pe peretele A centrul liniei laser cu notaţia de punct Ⅲ (vertical deasupra, respectiv dedesubtul punctului Ⅰ).
  • Diferenţa d dintre punctele Ⅰ şi Ⅲ marcate pe peretele A reprezintă abaterea efectivă de la poziţia orizontală a aparatului de măsură.

La un tronson de măsurare de 2 × 5 m = 10 m abaterea maximă admisă este de:
10 m × ±0,3 mm/m = ±3 mm. În consecinţă, diferenţa d dintre punctele Ⅰ şi Ⅲ poate fi de maximum 3 mm.

Pentru verificare, aveţi nevoie de un gol de uşă, în care (pe fundaţie), pe ambele laturi ale uşii, să existe câte un loc de cel puţin 2,5 m.

  • Aşezaţi aparatul de măsură la o distanţă de 2,5 m faţă de golul de uşă, pe o suprafaţă fermă, plană (nu pe un stativ). Selectaţi liniile în cruce cu ajutorul funcţiei de nivelare automată. Îndreptaţi linia laser verticală spre golul de uşă şi lăsaţi aparatul de măsură să se niveleze.
  • Marcaţi mijlocul liniei laser verticale pe partea inferioară a golului de uşă (punctul Ⅰ), la o distanţă de 5 m faţă de celelalte laturi ale golului de uşă, (punctul Ⅱ), precum şi pe marginea superioară a golului de uşă (punctul Ⅲ).
  • Rotiţi aparatul de măsură la 180° şi reglaţi-l pe partea cealaltă a golului de uşă direct sub punctul Ⅱ. Lăsaţi aparatul de măsură să se niveleze şi îndreptaţi linia laser verticală astfel încât mijlocul acesteia să traverseze exact punctele Ⅰ şi Ⅱ.
  • Marcaţi ca punct Ⅳ mijlocul liniei laser de pe muchia superioară a golului de uşă.
  • Diferenţa d dintre punctele Ⅲ şi Ⅳ marcate reprezintă abaterea efectivă a aparatului de măsură pe verticală.
  • Măsuraţi înălţimea golului de uşă.

Abaterea maximă admisă se calculează după cum urmează:
dublul înălţimii golului de uşă × 0,3 mm/m
De exemplu: La o înălţime de 2 m a golului de uşă, abaterea maximă trebuie să fie de
2 × 2 m × ±0,3 mm/m = ±1,2 mm. În consecinţă, între punctele Ⅲ şi Ⅳ trebuie să existe o diferenţă de cel mult 1,2 mm.

Pentru verificare, este necesar un tronson de măsurare liber pe o fundaţie cu o distanţă de aproximativ 5 m între podea şi plafon.

  • Montaţi aparatul de măsură pe platforma rotativă (16) şi aşezaţi-l pe podea. Alegeţi modul vertical cu nivelare automată şi lăsaţi aparatul de măsură să se niveleze.
  • Marcaţi pe plafon centrul punctului de încrucişare superior al liniilor laser (punctul Ⅰ). Marcaţi, de asemenea, pe podea centrul punctului pe direcţia normalei (punctul Ⅱ).
  • Rotiţi la 180° aparatul de măsură. Poziţionaţi-l astfel încât centrul punctului pe direcţia normalei să se afle deasupra punctului Ⅱ deja marcat. Lăsaţi aparatul de măsură să se niveleze. Marcaţi centrul punctului de încrucişare superior al liniilor laser (punctul Ⅲ).
  • Diferenţa d dintre punctele Ⅰ şi Ⅲ marcate pe plafon reprezintă abaterea efectivă a aparatului de măsură pe verticală.

Abaterea maximă admisă se calculează după cum urmează:
dublul distanţei dintre podea şi plafon × 0,6 mm/m.
De exemplu: La o distanţă dintre podea şi plafon de 5 m, abaterea maximă trebuie să fie de
2 × 5 m × ±0,6 mm/m = ±6 mm. În consecinţă, între punctele Ⅰ şi Ⅲ trebuie să existe o diferenţă de cel mult 6 mm.