Exemple de utilizare

Aşază aparatul de măsură în poziţie orizontală pe o suprafaţă solidă sau montează-l pe un stativ (32).

Lucrul cu stativul: Aliniază fasciculul laser la înălţimea dorită. Transferă, respectiv verifică înălţimea în locul vizat.

Lucrul fără stativ: Stabileşte diferenţa de înălţime dintre fasciculul laser şi înălţimea punctului de referinţă cu ajutorul panoul de vizare laser (41). Transferă, respectiv verifică diferenţa de înălţime măsurată în locul ţintă.

În cazul în care vor fi configurate unghiuri drepte sau dacă este necesară realizarea de pereţi intermediari, trebuie să deplasezi în sus şi paralel punctul pe direcţia normalei (9), adică la aceeaşi distanţă faţă de o linie pe direcţia normalei (de exemplu, perete).

Pentru aceasta, aşază aparatul de măsură în poziţie verticală şi poziţionează-l astfel încât punctul pe direcţia normalei să fie orientat în sus aproximativ paralel cu linia de referinţă.

Pentru o poziţionare precisă, măsoară distanţa dintre punctul pe direcţia normalei la nivel superior şi linia pe direcţia normalei direct pe aparatul de măsură cu ajutorul panoului de vizare laser (41). Măsoară din nou distanţa dintre punctul pe direcţia normalei şi linia de referinţă, cât mai departe posibil de aparatul de măsură. Aliniază punctul pe direcţia normalei la aceeaşi distanţă faţă de linia pe direcţia normalei şi cea utilizată la efectuarea măsurării directe la aparatul de măsură.

Unghiul drept faţă de punctul pe direcţia normalei în sus (9) este indicat de către fasciculul laser variabil (6).

Pentru indicarea unui plan orizontal, respectiv vertical, aşază aparatul de măsură în poziţie verticală. Dacă doreşti ca planul vertical să fie în unghi drept faţă de o linie pe direcţia normalei (de exemplu, perete), orientează punctul pe direcţia normalei în sus (9) în funcţie de linia de referinţă.

Linia perpendiculară este indicată de fasciculul laser variabil (6).

Pentru a alinia linia laser verticală sau planul de rotaţie la un punct de referinţă de pe un perete, aşază aparatul de măsură în poziţie verticală şi aliniază brut linia laser, respectiv planul de rotaţie la punctul de referinţă. Pentru alinierea cu precizie în funcţie de punctul de referinţă, roteşte planul de rotaţie în jurul axei verticale vezi  Rotirea planului de rotaţie în cazul poziţiei verticale (consultă imaginea B).

În cazul condiţiilor de luminozitate favorabile (mediu ambiant întunecat) şi la distanţe scurte, poţi lucra fără receptor laser. Pentru o mai bună vizibilitate a fasciculului laser, selectează modul cu puncte şi rotiţi fasciculul laser către locul ţintă.

În condiţii de luminozitate nefavorabilă (mediu iluminat puternic, în condiţii de luminozitate nefavorabilă) şi la distanţe mai mari, utilizează receptorul laser pentru a detecta mai bine fasciculul laser (30). În timpul lucrului cu receptorul laser, selectează modul rotativ cu viteza maximă de rotaţie.

În cazul măsurării la distanţe mari, receptorul laser (30) trebuie să fie utilizat pentru a detecta fasciculul laser. Pentru a reduce interferenţele, trebuie să aşezi aparatul de măsură întotdeauna în centrul suprafeţei de lucru şi pe un stativ.

În mediul exterior, receptorul laser (30) trebuie utilizat întotdeauna.

În cazul lucrărilor pe suprafeţe instabile, montează aparatul de măsură pe stativ (32). Lucrează numai cu funcţia de avertizare privind şocurile activată pentru a evita măsurările incorecte în timpul mişcărilor la sol sau vibraţiilor aparatului de măsură.