Instrucţiuni de siguranţă pentru ferăstraie circulare de banc

  • Păstraţi apărătoarele montate pe poziţie. Apărătoarele trebuie să fie în bună stare de funcţionare şi montate corect. O apărătoare slăbită, deteriorată sau care nu funcţionează corect, trebuie reparată sau înlocuită.
  • Folosiţi întotdeauna o apărătoare pentru pânza de ferăstrău şi cuţitul de despicare la fiecare operaţie de despicare. Pentru operaţiile de despicare la care pânza de ferăstrău taie complet pe grosime piesa de lucru, apărătoarea şi celelalte dispozitive de siguranţă ajută la reducerea riscului de rănire.
  • După finalizarea unei tăieri fără trecere, precum fălţuire, adu din nou cuţitul de despicare în poziţia extinsă. Cu cuţitul de despicare în poziţia extinsă, reataşează apărătoarea lamei. Apărătoarea şi cuţitul de despicare ajută la reducerea riscului de rănire.
  • Înainte de a aduce comutatorul în poziţia pornit, asiguraţi-vă că pânza de ferăstrău nu intră în contact cu apărătoarea, cuţitul de despicare sau piesa de lucru. Contactul accidental al acestora cu pânza de ferăstrău poate cauza situaţii periculoase.
  • Reglaţi cuţitul de despicare conform celor descrise în acest manual de instrucţiuni. Reglarea, poziţionarea şi alinierea incorectă a cuţitului de despicare îl pot face ineficient în prevenirea reculului.
  • Pentru ca, cuţitul de despicare să funcţioneze, el trebuie să fie angrenat în piesa de lucru. Cuţitul de despicare este ineficient atunci când se taie piese de lucru prea scurte pentru a permite cuţitului de despicare să se angreneze în ele. În astfel de situaţii, cuţitul de despicare nu poate preveni un recul.
  • Folosiţi pânza de ferăstrău potrivită pentru cuţitul de despicare respectiv. Pentru ca, cuţitul de despicare să funcţioneze corespunzător, diametrul pânzei de ferăstrău trebuie să se potrivească cuţitului de despicare respectiv iar corpul pânzei de ferăstrău trebuie să fie mai subţire decât grosimea cuţitului de despicare şi lăţimea de tăiere a pânzei de ferăstrău trebuie să fie mai mare decât grosimea cuţitului de despicare.

  • PERICOL: Nu ţineţi niciodată degetele sau mâinile în apropierea sau pe aceeaşi linie cu pânza de ferăstrău. Un moment de neatenţie sau o alunecare ar putea face ca mâna să fie antrenată spre pânza de ferăstrău, aceasta ducând la răniri grave.
  • Împingeţi piesa de lucru spre pânza de ferăstrău numai în sens opus direcţiei de rotaţie a acesteia. Împingerea piesei de lucru în acelaşi sens cu direcţia de rotaţie a pânzei de ferăstrău, deasupra bancului de lucru, poate avea drept consecinţă tragerea piesei de lucru şi a mâinii sub pânza de ferăstrău.
  • Nu folosiţi niciodată limitatorul unghiular pentru a împinge piesa de lucru în timpul tăierii şi nu folosiţi limitatorul paralel ca opritor de lungime atunci executaţi tăieri transversale cu limitatorul unghiular. Ghidarea piesei de lucru cu limitatorul paralel şi limitatorul unghiular în acelaşi timp măreşte probabilitatea blocării şi reculului pânzei de ferăstrău.
  • În timpul despicării, menţine în permanenţă piesa de prelucrat în contact complet cu apărătoarea şi exercită întotdeauna forţa de împingere a piesei de prelucrat între apărătoare şi pânza de ferăstrău. Utilizează o tijă de împingere dacă distanţa dintre apărătoare şi pânza de ferăstrău este mai mică de 150 mm sau un bloc de împingere dacă distanţa este mai mică de 50 mm. Dispozitivele „de lucru ajutătoare” îţi vor menţine mâna la o distanţă sigură de pânza de ferăstrău.
  • Folosiţi numai tija de împingere furnizată de producător sau realizată conform instrucţiunilor acestuia. Această tijă de împingere asigură o distanţă suficient de mare între mână şi pânza de ferăstrău.
  • Nu utiliza niciodată o tijă de împingere deteriorată sau tăiată. O tijă de împingere deteriorată sau tăiată s-ar putea rupe, provocând alunecarea mâinii tale sub pânza de ferăstrău.
  • Nu executaţi tăieri “cu mâna liberă“. Folosiţi întotdeauna limitatorul paralel sau limitatorul unghiular pentru poziţionarea sau ghidarea piesei de lucru. “Cu mâna liberă“ înseamnă să vă folosiţi mâinile pentru a sprijini sau ghida piesa de lucru în locul folosirii limitatorului paralel şi a celui unghiular. Tăierea cu mâna liberă duce la erori de aliniere, blocaje şi recul.
  • Nu ţineţi niciodată mâna în apropierea sau deasupra pânzei de ferăstrău care se roteşte. Încercarea de a ţine piesa de lucru poate duce la contactul accidental cu pânza de ferăstrău aflată în mişcare.
  • Asiguraţi un sprijin suplimentar al piesei de lucru în spatele şi/sau în părţile laterale ale mesei de lucru pentru ferăstrău în cazul pieselor de lucru lungi şi/sau late, pentru a le menţine la acelaşi nivel. O piesă de lucru ungă şi/sau lată are tendinţa de a pivota pe marginea mesei, provocând pierderea controlului, blocarea pânzei de ferăstrău şi recul.
  • Împinge în ritm constant piesa de prelucrat. Nu îndoi, nu răsuci şi nu deplasa în lateral piesa de prelucrat. Dacă se produce un blocaj, opreşte imediat scula, scoate-o din priză şi elimină blocajul. Blocarea pânzei de ferăstrău în piesa de prelucrat poate cauza recul sau oprirea motorului.
  • Nu îndepărtaţi bucăţi de material tăiat în timpul funcţionării ferăstrăului. Materialul poate fi prins între limitator sau interiorul apărătoarei pânzei de ferăstrău şi pânza de ferăstrău iar aceasta din urmă să vă tragă degetele dedesubt. Deconectaţi ferăstrăul şi aşteptaţi până când pânza de ferăstrău se opreşte înainte de a îndepărta materialul.
  • Folosiţi o riglă de ghidare auxiliară în contact cu partea superioară a mesei atunci când tăiaţi piese de lucru cu o grosime mai mică de 2 mm. O piesă de lucru subţire se poate băga sub limitatorul paralel şi provoca recul.

Reculul este reacţie bruscă a piesei de lucru datorată unei pânze de ferăstrău îndoite, înţepenite, sau liniei de tăiere aliniate greşit faţă de pânza de ferăstrău în piesa de lucru sau când o parte din piesa de lucru se înţepeneşte între pânza de ferăstrău şi limitatorul paralel sau alt obiect fix.

Cel mai frecvent, în timpul reculului, piesa de lucru este ridicată de per masă de partea posterioară a pânzei de ferăstrău şi este catapultată spre operator.

Reculul este consecinţa utilizării greşite şi/sau defectuoase a ferăstrăului şi poate fi evitat prin măsuri preventive adecvate, precum cele descrise în continuare.

  • Nu staţionaţi niciodată direct coliniar cu pânza de ferăstrău. Poziţionaţi-vă întotdeauna corpul pe aceeaşi parte a pânzei de ferăstrău ca şi limitatorul. Reculul poate face ca piesa de lucru să ricoşeze cu viteză mare spre oricine se află în faţa sau pe aceeaşi linie cu pânza de ferăstrău.
  • Nu ţineţi niciodată mâna deasupra sau în spatele pânzei de ferăstrău pentru a trage sau a sprijini piesa de lucru. Se poate produce un contact accidental cu pânza de ferăstrău sau reculul vă poate antrena degetele sub pânza de ferăstrău.
  • Nu ţineţi şi nu apăsaţi niciodată piesa de lucru în pânza de ferăstrău care se roteşte. Prin apăsarea piesei de lucru în pânza de ferăstrău se poate produce un blocaj sau un recul.
  • Aliniaţi limitatorul paralel cu pânza de ferăstrău. Un limitator aliniat greşit va prea piesa de lucru în pânza de ferăstrău provocând un recul.
  • Folosiţi un pieptene pentru ghidarea piesei de lucru spre masă şi limitator atunci când executaţi tăieri fără retezare precum fălţuirea. Un pieptene ajută la controlul piesei de lucru în caz de recul.
  • Sprijiniţi panourile mari pentru a reduce la minimum riscul de blocare şi de recul al pânzei de ferăstrău. Panourile mari se pot încovoia sub propria greutate. Suportul(-rile) de sprijin trebuie plasat sub porţiunile panoului care atârnă peste partea superioară a mesei.
  • Fiţi extrem de precauţi atunci când tăiaţi piese de lucru răsucite, noduroase, deformate, care nu au o margine dreaptă pentru ghidarea cu un limitator unghiular sau paralel. O piesă de lucru răsucită, noduroasă, deformată este instabilă şi produce alinierea greşită a crestăturii cu pânza de ferăstrău, blocaje şi recul.
  • Nu tăiaţi niciodată mai mult de o piesă de lucru, stivuită vertical sau orizontal. Pânza de ferăstrău ar putea prinde una sau mai multe bucăţi şi provoca recul.
  • Atunci când reporniţi ferăstrăul cu pânza de ferăstrău în piesa de lucru, centraţi pânza de ferăstrău în crestătură astfel încât dinţii de ferăstrău să nu fie angrenaţi în material. Dacă pânza de ferăstrău se blochează, ea ar putea ridica piesa de lucru şi provoca recul în momentul repornirii ferăstrăului.
  • Păstraţi pânzele de ferăstrău curate, ascuţite şi în set suficient. Nu folosiţi niciodată pânze de ferăstrău deformate, cu dinţi fisuraţi sau rupţi. Pânzele de ferăstrău ascuţite şi reglate corespunzător reduc la minimum blocajele, oprirea motorului şi reculului.

  • Opriţi ferăstrăul circular de banc şi scoateţi din priză cablul de alimentare atunci când demontaţi inserţia de masă, schimbaţi pânza de ferăstrău sau reglaţi cuţitul de despicare sau apărătoarea pânzei de ferăstrău cât şi atunci când lăsaţi nesupravegheată maşina. Măsurile preventive permit evitarea accidentelor.
  • Nu lăsaţi niciodată ferăstrăul circular de banc să funcţioneze nesupravegheat. Deconectaţi scula electrică şi nu o lăsaţi până când nu se opreşte complet. Un ferăstrău care funcţionează fără supraveghere reprezintă un pericol necontrolat.
  • Amplasaţi ferăstrăul circular de banc într-o zonă bine luminată şi dreaptă, unde vă puteţi asigura stabilitate şi echilibru. Ar trebui instalat într-o zonă cu suficient spaţiu care să permită manevrarea uşoară a pieselor de lucru cu dimensiunile pe care le prelucraţi. Zonele înghesuite, întunecate şi podelele denivelate, alunecoase pot provoca accidente.
  • Curăţaţi şi îndepărtaţi frecvent rumeguşul de sub masa de ferăstrău şi/sau dispozitivul de colectare a prafului. Rumeguşul acumulat este combustibil şi se poate autoaprinde.
  • Ferăstrăul circular de banc trebuie să fie bine fixat. Un ferăstrău circular de banc care nu este fixat corespunzător se poate mişca sau răsturna.
  • Îndepărtaţi uneltele, bucăţile de lemn, etc. de pe masă înainte de a porni ferăstrăul. Distragerea atenţiei sau un potenţial blocaj poate fi periculos.
  • Folosiţi întotdeauna pânze de ferăstrău având orificiul de prindere de dimensiunile şi forma corectă (diamant versus rotund). Pânzele de ferăstrău care nu se potrivesc cu sistemul de prindere al ferăstrăului vor funcţiona descentrat, provocând pierderea controlului.
  • Nu folosiţi niciodată sisteme de prindere ale pânzelor de ferăstrău deteriorate sau necorespunzătoare cum ar fi flanşele, garniturile, bolţurile şi piuliţele pentru pânze de ferăstrău. Aceste sisteme de prindere au fost special construite pentru ferăstrăul dumneavoastră, pentru funcţionarea sa sigură şi obţinerea unor performanţe optime.
  • Nu vă urcaţi niciodată pe ferăstrăul circular de banc, nu-l folosiţi drept scaun scară. Răsturnarea sculei electrice sau contactul accidental cu dispozitivul de tăiere ar putea produce răniri grave.
  • Asiguraţi-vă că pânza de ferăstrău este montată corespunzător pentru a se roti în direcţia corectă. Nu folosiţi discuri de şlefuire, perii de sârmă sau discuri abrazive la ferăstrăul circular de banc. Montarea incorectă a pânzei de ferăstrău sau utilizarea de accesorii nerecomandate poate cauza răniri grave.