Precisionskontroll av mätinstrumentet

Den största påverkan kommer från omgivnings­temperaturen. Särskilt temperaturskillnader från golvet och uppåt kan distrahera laserstrålen.

För att minimera termisk påverkan från värme som stiger upp från golvet rekommenderas användning av mätinstrumentet på ett stativ. Ställ också mätinstrumentet i mitten av arbetsytan om möjligt.

Förutom yttre påverkan kan även apparatspecifik påverkan (som fall eller stötar) leda till avvikelser. Kontrollera därför nivelleringsnoggrannheten innan varje gång du börjar arbeta.

Kontrollera först nivelleringsprecisionen hos den vågräta laserlinjen och därefter nivelleringsprecisionen hos de lodräta laserlinjerna.

Om mätverktyget vid en av dessa kontroller överskrider maximal avvikelse bör det lämnas in för reparation till en Bosch-service.

För kontroll behöver du en fri mätsträcka på 5 m på fast underlag mellan två väggar, A och B.

  • Montera mätinstrumentet i närheten av vägg A på ett stativ eller ställ det på ett fast, jämnt underlag. Starta mätinstrumentet i drift med nivelleringsautomatik. Välj en driftstyp där en vågrät lasernivå skapas framför mätinstrumentet.
  • Rikta in lasern på närmsta vägg A och låt mätinstrumentet nivelleras. Markera mitten av punkten vid vilken laserlinjerna korsas på väggen (punkt Ⅰ).
  • Vrid mätinstrumentet i 180°, låt det nivelleras och markera krysspunkten för laserlinjerna på motsatt vägg B (punkt Ⅱ).
  • Placera mätinstrumentet – utan att vrida det – nära vägg B, starta det och låt det nivelleras.
  • Rikta in mätinstrumentet i höjden (med hjälp av stativet eller eventuellt med underlag), så att laserlinjernas krysspunkt träffar precis på tidigare markerad punkt Ⅱ på vägg B.
  • Vrid mätinstrumentet i 180° utan att ändra höjden. Rikta in det på vägg A så att den lodräta laserlinjen löper genom den tidigare markerade punkten Ⅰ. Låt mätinstrumentet nivelleras och markera krysspunkten för laserlinjerna på vägg A (punkt Ⅲ).
  • Differensen d mellan de båda markerade punkterna Ⅰ och Ⅲ på vägg A utgör den faktiska höjdavvikelsen hos mätinstrumentet.

På mätsträckan på 2 × 5 m = 10 m uppgår den maximalt tillåtna avvikelsen:
10 m × ±0,2 mm/m = ±2 mm. Differensen d mellan punkterna Ⅰ och Ⅲ får därför vara max 2 mm.

För kontroll behövs en dörröppning (på fast underlag) med minst 2,5 m plats på båda sidor om dörren.

  • Ställ mätinstrumentet med 2,5 m avstånd till dörröppningen på jämnt, fast underlag (inte på ett stativ). Starta mätinstrumentet i drift med nivelleringsautomatik. Välj en driftstyp där en lodrät lasernivå skapas framför mätverktyget.
  • Markera mitten av den lodräta laserlinjen på golvet i dörröppningen (punkt Ⅰ), på 5 m avstånd från den andra sidan av dörröppningen (punkt Ⅱ) samt den övre kanten av dörröppningen (punkt Ⅲ).
  • Vrid mätinstrumentet i 180° och ställ det på den andra sidan av dörröppningen direkt bakom punkt Ⅱ. Låt mätinstrumentet nivelleras och rikta in den lodräta laserlinjen så att mitten går rakt genom punkterna Ⅰ och Ⅱ.
  • Markera mitten av laserlinjen på den övre kanten av dörröppningen som punkt Ⅳ.
  • Differensen d mellan de båda markerade punkterna Ⅲ och Ⅳ utgör den faktiska avvikelsen från lodrät nivå.
  • Mät dörröppningens höjd.

Upprepa mätningen för den andra lodräta lasernivån. Välj en driftstyp där en lodrätt lasernivå skapas vid sidan av mätinstrumentet, och vrid mätverktyget i 90° innan mätningen påbörjas.

Den maximalt tillåtna avvikelsen beräknar du på följande sätt:
dörröppningens dubbla höjd × 0,2 mm/m
Exempel: Vid en höjd på dörröppningen på 2 m får den maximala avvikelsen uppgå till
2 × 2 m × ±0,2 mm/m = ±0,8 mm. Punkterna Ⅲ och Ⅳ får därmed vara max 0,8 mm från varandra.